İçeriğe geç

Ülkeler Nasıl Yazılır

Avrupa ülkeleri nasıl yazılır TDK?

Yer adları (kıta, ülke, bölge, il, ilçe, köy, ilçe, cadde, sokak vb.) büyük harfle başlar. Ülkemizin Asya ve Avrupa’da toprakları vardır. NOT: Yer adlarında, “deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.” sözcükleri ilk isimden sonra gelir. Türleri belirten ikinci isimler küçük harfle başlar.

Asya ülkeleri nasıl yazılır TDK?

Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harflerle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Yeniköy; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.

Ülke isimlerine gelen de da nasıl yazılır?

Dolayısıyla Türkçe’de Türkçe, Türkçe, vb. bitişiktir. Ülkeler için durum farklıdır. Türkiye’de İngiltere ve Fransa’dan yazmak gerekir. Çünkü özel isimler için çekim ekleri ayrılmıştır.

Osmanlı ülkesi nasıl yazılır TDK?

Siyasi dönemler özel isimlerle kullanıldığında büyük harfle yazılır: Türkiye Cumhuriyeti, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu.

Ülke adları nasıl yazılır?

8. Devlet adları büyük harfle başlar: Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kırım Özerk Cumhuriyeti vb.

Almanya ülkesi nasıl yazılır?

Almanya (Almanca: Deutschland, Almanca telaffuzu: [ˈdɔʏtʃlant]), resmî olarak Almanya Federal Cumhuriyeti (Almanca: 357).

Kuzey ülkeleri nasıl yazılır?

Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.) yalnızca yönü belirtiyorsa küçük harflerle yazılır. Ancak yer adı belirli bir bölgeyi (Kuzey Anadolu) ifade ediyorsa veya belirli bir zihniyetin hakim olduğu bölgeyi (batı insanları, Doğu zihniyeti) tanımlamak için kullanılıyorsa büyük harflerle yazılır.

Uzakdoğu ülkeleri nasıl yazılır?

UZAK DOĞU KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla “Uzak Doğu” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “Uzak Doğu” şeklinde olmalıdır.

Fransızcadan nasıl yazılır TDK?

– Dil adları büyük harfle başlar: Türkçe, Fransızca, Almanca, Yunanca, Arapça, Farsça… – Özel adlardan türetilen isim, fiil veya sıfatlar büyük harfle başlar: Trabzonlu, Marksizm, Kemalizm, Türkleştirme, Darwinizm…

Alınım mı alnım mı?

alın-ım = alın (aradaki ı harfi atlanır)

Avrupa’da Türkiye nasıl yazılır?

Türkiye, ismini diğer dillerde Türkiye olarak kullanmak için son adımı attı. Birleşmiş Milletler’de (BM) İngilizce’deki “Turkey” ismini Türkiye olarak değiştirdi.

Ülkelere gelen ekler ayrılır mı?

Şehir ve ülke adlarının türetilmiş ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır. – Bu yaz Londra’ya seyahat etmeyi gerçekten dört gözle bekliyorum. – Babam her yıl birkaç kez Bursa’ya gider. Özel hayvan adlarına türetilmiş ek eklendiğinde kesme işareti kullanılır.

İl ilçe ülke nasıl yazılır?

Bir adres yazarken önce şehri, sonra ilçeyi belirtmelisiniz. Bir şehir veya ilçe yazarken ilk harf büyük olmalıdır. Adreste veya dilekçede önce eyalet sonra ilçe büyük harfle başlanarak yazılmalıdır.

Selçuklu Devleti nasıl yazılır?

Büyük Selçuklu İmparatorluğu veya Selçuklu Devleti (Eski Anadolu dilinde: سلچوقلو دولتی, romanizasyonlarda: Seldschukenstaat), Orta Çağ’da Oğuz Türklerinin Kınık boyu tarafından kurulan bir Türk, Sünni Müslüman imparatorluğuydu.

Güneşin nasıl yazılır TDK?

Dünya, güneş ve ay kelimeleri gezegen ve yıldız anlamı dışında kullanıldığında küçük harfle başlar. Doğu ve batı kelimeleri yönleri belirttiğinde küçük harfle yazılır: Bursa’nın doğusu. Bu kelimeler düşüncelere, yaşam tarzlarına, politikalara vb. atıfta bulunur. Anlamlar ilettiğinde büyük harfle yazılır: batı medeniyeti, doğu mistisizmi vb.

Avrupa Birliği ülkeleri nasıl yazılır?

Avrupa Birliği eki getirilirken kesme işaretiyle kullanılır: Avrupa Birliği’ne üye ülkeler… UYARI: Sonunda 3. tekil şahıs iyelik eki bulunan özel ada, bu ekten başka iyelik eki getirildiğinde kesme işareti konulmaz: Boğaz Köprümüzün güzelliği, Amik Ovamızın bitki örtüsü, Kuşadası’ndaki liman, vb.

Batı Avrupa ülkeleri nasıl yazılır?

Yer yön adları (doğu, batı, kuzey, güney vb.) yalnızca yönü belirtiyorsa küçük harfle yazılır.

Avrupa kıtası derken k büyük mü?

✔️Bu kurala dikkat edelim. TDK’ya göre “Avrupa kıtası” denildiğinde k harfi küçük harfle, “Marmara bölgesi” denildiğinde b harfi büyük harfle yazılır.

Ülke adlarına gelen ekler ayrılır mı?

Kök sözcük ile durum, belirtme ve sahiplik ekleri arasına kesme işareti yerleştirilir. Şehir, ülke ve insan adlarının yanı sıra özel hayvan adlarının eklerini ayırmak için de kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Tombul Escort