Namazda surelerin anlamını düşünmek caiz mi?
Namazda surelerin Türkçe tercümelerini okumak caiz değildir.
Bilmeden yanlış kilinan namaz kabul olur mu?
Yanılma veya unutarak yanlış okunursa; a) Yanılma sözlerde, hareketlerde olursa mana değişse bile namaz bozulmaz. b) Duraklarda yanılma olursa, yani durulması gereken yerden geçilse ve durulması gereken yerde durulsa, mana değişse bile namaz bozulmaz.
Hiçbir şey bilmeden namaz kılınır mı?
Cehalet namaza engel değildir. Çünkü İslam, namazı kişinin özel durumuna indirgemiş ve kolaylaştırmıştır.
Namaz kılarken akla cinsellik gelmesi namazı bozar mı?
İslam âlimleri bu hadise dayanarak, namaz esnasında zihne ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı namazın bozulmayacağını açıklamışlardır (Kâsânî, Bedâî’, 1/215; Şevkânî, Neylü’l-evtâr, 2/397-398 [861]).
Namazda şüpheye düşünce ne yapılır?
Kaç rekat namaz kıldığından emin olmayan biri ne yapmalıdır? İbadet ve amelleri şüpheden uzak olmalıdır. Ergenlikten bu yana ilk kez namazında rekat sayısından şüphe eden kişi o namazı tekrar kılmalıdır.
Namazı hızlı kılmak namazı bozar mı?
Çünkü namaza tevekkül, yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Secdede başı bir karganın yemi gagalaması gibi indirip kaldırmak ve namazda acele etmek namazı bozar. Soruyu soran kişiye, rükûda tatmin oluncaya kadar beklemesini, acele etmemesini ve bu duayı en az üç kere okumasını tavsiye ederiz.
Ne yaparsa yapsın namazı kabul olmayan 2 kişi?
Allah Resulü (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: “Efendisinden kaçan köle yanlarına dönünceye kadar, iki kişinin namazı başlarının üstüne yükselmez.”
Namazda üstünü düzeltmek namazı bozar mı?
Namazda burun karıştırmak, saç ve sakal kesmek, elbiseyle oynamak mekruhtur. Bu hareketler artarsa namaz bozulur.
Kıbleyi bilmediğin yerde namaz nasıl kılınır?
Kıble yönünden başka bir yöne bilerek kılınan namazlar geçersizdir. Kıble yönünü bilmeyen araştırır; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Namazı tamamladıktan sonra yanıldığını anlarsa namazı geçerli olur. Tekrar kılmasına gerek yoktur.
Ara ara namaz kılmak günah mı?
Aynı gün akşam namazı geciktirilerek Müzdelife’de yatsı vaktinde cemaatle kılınır (cem-i te’hir). Bunun dışında namazın cem’le kılınması caiz değildir (Kasânî, Bedâî’, 1/127).
Namazda estağfirullah demek namazı bozar mı?
Bağışlanma dilemek, kişinin namazda kusurlarını bağışlamasını istemesidir. Bu bağlamda, imam ve cemaatin namazdan sonra ayrı ayrı “estağfirullah” demesi sünnet bir davranıştır.
Sadece Fâtiha ile namaz kılınır mı?
Namazda Kur’an’dan bir parça okumak farzdır. Hanefilerin tercih edilen görüşüne göre bu miktar en az üç kısa ayet veya o miktardan bir sure olmalıdır. Özellikle Fatiha suresini okumak farzdır. Bu nedenle namazda Fatiha suresini okuyarak hem farz hem de vacip yerine getirilmiş olur.
Vajina varken namaz kılınır mı?
Namazın sıhhati için, akıntı sebebiyle tampon, hijyenik ped vb. kullanılmamalıdır. Kullanmalı mıyım? Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre, rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşması halinde namaza mani olmadığı belirtilmiştir.
3 Hareket namazı Bozar mı?
2. Üç defa üst üste tekrarlanan bir hareket, bir veya iki defa tekrarlanan bir hareket ise bir hareket sayılır. Örneğin, bir uzvu üç defa üst üste kaşımak, ağızda üç defa sakız çiğnemek veya bir rek’atta üç adım üst üste yürümek kathir hareketleridir ve namazı bozar.
Bilmeden yanlış kılınan namaz kabul olur mu?
Birincisi, bilim bizi yoldan çıkarmaz. Bilim bize huzur verir, bizi gücendirir ve bize bilmediklerimizi öğretir. Bir kimse namazı yanlış kılarsa ve Kur’an’ı yanlış okursa, ister namaz sırasında ister dışında olsun, günahkâr olmaz ve namaz sırasında bilmeden yanlış okursa namazı bozulmaz.
Duaları Türkçe okumak kabul olur mu?
Belirli bir dilde dua etmek gerekmez, çünkü dua, kulun Yüce Allah’a yönelmesi, yalvarması ve O’ndan istemesidir. Bu nedenle, kişinin kendi dilinde dua etmesinde ve ne istediğini bilmesinde bir sakınca yoktur.
Namaz kılarken gözden yaş gelmesi ne anlama gelir?
Namaz dışında, her ne sebeple olursa olsun ağlamak ve ağlamanın sonucu abdesti bozmaz. Ancak, dünyevi kaygılarla namazda yüksek sesle ağlamak, kişinin namazını bozar, fakat abdestini bozmaz (Mergînânî, el-Hidaye, 1/62).
Namazda sureleri içinden okumak olur mu?
Zihninden konuşabilen bir kimse namaz esnasında dilini veya dudaklarını oynatmadan ve ses çıkarmadan Fatiha ve diğer sureleri okursa bu okuma sayılmaz. Bu, namazın amacını yerine getirmez.
Bildiğin dualarla namaz kılınır mı?
Bir sûre veya âyet okunduktan sonra, ondan önce bir sûre veya âyet okumak tenzih mekruhtur. Ancak bu, namazı bozan veya sehiv secdesi gerektiren bir durum değildir (İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, 1/546).