Fıkıhta Zevaid ne demek?
Fıkıh terimi, şeylerde sonradan oluşan fazlalık, meyve ve değer artışı anlamına gelir. Hukuki terim, insanları birbirlerine bir şey yapmaya veya vermeye mecbur eden hukuki bir ilişki veya bu ilişkiden doğan yükümlülük anlamına gelir.
Hadiste fevâid ne demek?
“Öğrenilmiş bilgi ve elde edilmiş mal” anlamındaki Fâide’nin çoğulu olan Fâvîd kelimesi, hemen her ilimde “bir konuda faydalı bilgileri toplayan kitap” anlamında kullanılırken, özellikle Hadis ilminde daha çok bir veya birkaç âlimin müstakil ve garip rivayetlerini toplayan eserlerin adı olmuştur.
Zevaid türü eserler nedir?
ZEVAİD KİTAPLARI Bunlar, bir eser veya eser grubunda bulunmayan çok sayıda hadisi, bir eser veya eser grubuna göre özetleyen kitaplardır.
Zevaid kimin eseri?
Nûreddin el-Heysemî’nin (ö. 807/1405) beş Zevâid kitabını özetlediği eseri.
Zevaid ne demek hadiste?
Hadis kitapları arasında karşılaştırma yapılarak bir veya birden fazla hadisin ayrı bir kitapta toplanması anlamına gelen zevâid, bulundukları dönemin şartlarına göre farklı konu ve ciltlerde hazırlanmış bir hadis edebiyatı türünü ifade eder.
Sünen i Zevaid ne demek?
b) Sünnet-i zevaid: Hz. Peygamber’in bir insan olarak Tanrı’dan bir mesaj veya Tanrı’nın dininin bir açıklaması olmaksızın yaptığı eylemlere “kişisel sünnet” veya “alışılmış sünnet” denir. Hz. Bunlara Peygamber’in giyinme ve yeme tarzı, kişisel zevkleri ve saçını ve sakalını kına ile boyaması dahildir.
Hadiste Fezail ne demek?
Fezâil kelimesi bazı hadislerde “din tarafından tavsiye edilen iyi işler ve davranışlar” anlamında kullanılmıştır. Hadiste şöyle buyrulmuştur: “En değerli iyilik, seninle irtibatını kesen akrabanı ziyaret etmen, senden bir şey esirgeyenlere bir şey vermen ve sana hakaret edenleri affetmendir” (Müsned, II, 438).
Mustahrec ne demek nedir?
Sözlükte “özet” anlamına gelen istihraç kelimesi, “başka kaynaklardan kendisine ulaşan bütün hadisleri bir hadis kitabında nakleden yazar” anlamına gelir. Bu hadislerin toplandığı kitaba Müstahrec, bu eseri yazan yazara da Müstahric denir.
Emali demek ne demek?
Bu bilgiler doğrultusunda Emâlî kavramını şu şekilde tanımlayabiliriz: Emâlî, bir âlimin hadis, Arap dili, tefsir, fıkıh ve diğer ilimlere dair bilgilerini belli günlerde ders devresinde öğrencilerine yazıp anlatmasıyla ortaya çıkan bir eser türüdür.
Mürsel hadis ne demektir?
Hadis âlimlerinin gözünde mürsel hadis; Elbette Hz. Peygamber’den nakledilen hadis olarak tanımlanır. Hadis âlimlerinden farklı olarak, usûl âlimleri naklinde kopukluk olan hadisler için mürsel terimini kullanmışlardır.
Metruk hadis ne anlama gelir?
Sözlükte “terk edilmiş, kimsesiz” anlamlarına gelen metrûk kelimesi, “yalnız başına rivayet edilen ve günlük yaşantısında yalan olduğu bilinen, hatta uydurmadığı hâlde rivayet edilen hadis” anlamında bir terim olarak kullanılmakta olup, zayıf hadis çeşitlerinden biri olarak matrûh ile aynı anlamı taşımaktadır.
Tahric ne anlama gelir?
Tahric, hükmü henüz verilmemiş bir meselenin hükmünü, mezhep imamlarının benimsedikleri usul kurallarına veya fıkıh meselelerinde ortaya koydukları çözümlere dayanarak ortaya koymak demektir. Tahric, dini bir meselede karara varma yöntemidir.
Hasen hadis ne demektir?
Tanım: Adalet sıfatına sahip, ancak zabt sıfatından yoksun olan ravilerden muttasıl isnadla rivayet edilen, masum ve kanunsuz olmayan hadistir. Hasen hadis, sahih hadise tabi olmakla birlikte delil ve uygulanabilirlik bakımından sahih hadisle aynı kuvvettedir.
Muteber hadis ne demek?
Şâz’ın en sahih tanımı şöyledir: “Sikâ, güvenilir bir râvînin rivayet ettiği hadistir. Sahîh râvînin aksine güvenilir bir râvînin rivayet ettiği hadistir.” Hadis usulünde hâkim olan İbnü’s-Salâh’ın sahih hadis tanımına yöneltilmesi gereken en önemli eleştiri, metin tenkidini ihmal etmesi ve daha çok “isnâd merkezli” bir tanım olmasıdır.
Muallak hadis ne demektir?
Hadis ilminde müteşabih hadis, bir veya daha fazla ravisinin ardı ardına zikredilmediği veya bütün ravilerin rivayetin başında zikredilmediği rivayet şeklidir.
Fıkıhta Müstefid haber ne demek?
Sözlükte “taşmak, kabarmak” anlamına gelen feyż kökünden “istif’âl” şeklinde türetilen müstefîz kelimesi, bir kaptan akıp gelen suyun yayılmasını ifade ederken, hadis ilminde hadislerin sayısı artarak yavaş yavaş yayılmasını ifade etmek için kullanılır.
Fıkıhta ihraz ne demek?
Aslında, para kazanmanın yollarından biri de sahipsiz mal edinmektir. Başkasının taşınır malını edinmeye ihraz denir. Sahipsiz malın gerçek edinimi ise mülkiyet edinme olarak adlandırılır.
Fıkıhta Müfti ne demek?
Fıkıhî bir sorunun hükmünü, fetva vermeye yetkili olan kimseden istemeye ispīnta (soru), fetva istemeye mustafti (yel), böyle bir soruyu açıklamaya veya sorunun hükmünü sözlü veya yazılı olarak vermeye iftā, verdiği fetva ile hükmü açıklayan kimseye de müfti (mucîb) denir.
Fıkıhta Mütekavvim ne demek?
Mütekavvim Mal, dini olarak kullanımı caiz olan mallar veya fiilen edinilmiş mallar anlamına gelen bir fıkıh terimidir. Hukuki ve teknik olarak dayanıklı mallar “kullanımı ve keyfi caiz olan şeyler”dir.